Nieuws

Heeft iedereen binnenkort een psychische stoornis?

08
feb

Stephan Claes en Thomas Pattyn - Test-aankoop

De “Diagnostical and Statistical Manual of Mental Disorders” (DSM) is nog steeds hét referentiewerk over psychische aandoeningen. De eerste editie kwam uit in 1952 en lijstte toen ongeveer 100 psychische stoornissen op. Vier edities later zitten we aan meer dan het driedubbele aantal ziektebeelden.

Enkele stoornissen die erbij kwamen in 2013: de verzamelstoornis, de eetbuistoornis, de huidpulkstoornis en de premenstruele dysforiestoornis (waarbij vrouwen voor hun maandstonden last krijgen van een soort depressie).

Onlangs goedgekeurd voor de revisie die in maart uitkomt (de DSM-5-TR): de persisterende complexe rouwstoornis, een syndroom waarbij mensen vast komen te zitten in hun verdriet na het verlies van een dierbare. 

Prof. Dr. Stephan Claes van de onderzoeksgroep psychiatrie aan de KU Leuven uit ziet er alvast geen reden in om het handboek aan de kant te schuiven. Dr. Thomas Pattyn, crisispsychiater in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, is het daarmee eens. Beide vinden de wijzigingen over het algemeen een goede zaak voor patiënten. Pattyn: “Ze zijn vooral het gevolg van voortschrijdend inzicht. Het systeem verbetert”.