Contact vvp

Nieuws

Bestel nu: fotoboek Lichtgevoelig: Psychiaters Patiënten Portretten.

11
jun

Heb je interesse in fotografie, psychiatrie en stigma en nog meer in de complexe verhouding tussen al die zaken? Bestel dan zeker het fotoboek lichtgevoelig via info@vvp-online.be!

Het fotoboek zoomt in op de lange en intense relatie tussen psychiatrie en fotografie en de rol van fotografie in de beeldvorming van de geestelijke gezondheidszorg in het verleden en in tijden van selfies.

Vanaf het ontstaan van de fotografie, halfweg de negentiende eeuw tot diep in de twintigste eeuw, richtte de psychiatrische fotografie zich op het portretteren van patiënten. Het doel was de ziektetekenen zorgvuldig vastleggen: de ziekte, eerder dan de zieke. Met behulp van die (voor)beelden zouden artsen een meer accurate diagnose kunnen stellen.

In de tweede helft van de twintigste eeuw kreeg de relatie tussen fotografie en psychiatrie een heel ander karakter. Fotografen documenteerden het leven in de psychiatrische instellingen en klaagden het falen van de psychiatrie aan. Ze leverden het propagandamateriaal bij de radicale omwentelingen in de psychiatrie.

Tegelijk werd fotografie meer dan voorheen als kunstvorm beschouwd. Psychiatrie blijft tot de verbeelding spreken en patiënten zijn gewilde modellen. In het tijdperk van de selfie drukken mensen met een psychiatrische problematiek een eigen stempel op de beeldvorming van psychiatrie.

Fotografen blijven worstelen met de vraag hoe om te gaan met de stigmata van een psychiatrische aandoening. Alleen een waarachtige ontmoeting met de ander kan stigma reduceren. Lichtgevoelig:

Psychiaters Patiënten Portretten toont een lange en intense geschiedenis van het fotograferen van mensen met een psychisch lijden, en is een poging om hen te ontmoeten.

VVP-voorzitter Jürgen De Fruyt: "We hopen dat dit project het startschot kan zijn van een meer waarheidsgetrouwe, minder stigmatiserende beeldvorming rond geestelijke gezondheidszorg. Want uiteindelijk ligt stigma in de eerste plaats ‘in the eye of the beholder"

PRAKTISCH: Het boek lichtgevoelig (111 blzn.) is te koop voor 28,50 euro (incl. verzendingskosten). Voor leden van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) bedraagt dit 34,50 EURO (incl. verzendingskosten naar Nederland).

Zodra je betaling is overgemaakt op IBAN BE30 7330 2645 0011 - BIC KREDBEBB sturen we het boek op. Bij overschrijving graag de referentie: 'naam + betaling boek lichtgevoelig' toevoegen a.u.b. Stuur ter bevestiging ook een mailtje naar info@vvponline.be om het gewenste leveradres door te geven.

Tot 11 oktober loopt ook de gelijknamige fototentoonstelling in het dr. Guislainmuseum in Gent. Alle info daarover vind je hier.

Lichtgevoelig in de media:

Het Journaal (VRT) maakte dit verslag van de tentoonstelling in dr. Guislain.

De standaard publiceerde enkele beelden in fotorubriek 'ooggetuige'.

Knack zoomde in op fotografie, psychiatrie en stigma in 'de strijd tegen het cliché' 

Partners in het project:

Museum Dr. Guislain – Gent

vzw KAOS

Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (UPC KU Leuven)

Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP)

VVP web • Leuvensesteenweg 517 • B-3070 Kortenberg • Tel: 02 758 08 14 • GSM: 0498 54 37 05 • Fax: 02 759 98 78 • info@vvp-online.be