Contact vvp

Nieuws

Hoop in de psychiatrie

09
sep

VVP- 'brief van de dag' vandaag in De Standaard: over hoop in de psychiatrie.

Brenda Froyen getuigde in deze krant (DS 30 augustus) over haar psychiatrische behandeling na een postpartumpsychose. Ze klaagt aan dat er 'weinig hoop' bestaat in de psychiatrie. We bewonderen haar openhartigheid, maar zijn het niet eens met haar negatieve oordeel.

Uiteraard spelen bepaalde knelpunten onze sector nog parten. In een vorig opiniestuk in deze krant ('De dwangbuis van de gedwongen opname', DS 14 maart ) luidden we de alarmbel over de huidige wettelijke regeling van gedwongen opname. We hadden het ook al over het gebrek aan middelen en over de nood aan meer gepersonaliseerde zorg. Daarnaast worden patiënten nog te vaak tot hun stoornis gereduceerd. Het grootste knelpunt is het grote maatschappelijke stigma dat nog steeds hardnekkig rust op psychische problemen.

Getuigenissen als die van Brenda Froyen zijn confronterend. Maar knelpunten duiden is ook een noodzakelijke stap naar verandering, en die is in enkele belangrijke domeinen wel degelijk aan de gang. Op dit moment werkt een grote groep hulpverleners aan kwaliteitsindicatoren voor de sector. Die zullen het mogelijk maken de kwaliteit van zorg te meten en bij te sturen. De menselijke aanpak is daarin een belangrijke factor. Ook op beleidsniveau zien we ingrijpende evoluties. We kunnen niet meer om de vermaatschappelijking van de zorg heen, waarbij we evolueren naar vraaggestuurde zorg op maat van de patiënt. Dat komt onder meer neer op een gestage afbouw van psychiatrische bedden en de uitbouw van mobiele zorgverlening, in nauwe samenwerking met de eerste lijn. Ook participatie van familieleden en patiënten in de zorg staat hoog op de agenda. En met KOPP Vlaanderen organiseren we zorg voor kinderen van ouders met psychische problemen.

Er is dus zeker nog hoop voor 'de psychiatrie'. Meer zelfs: de geestelijke gezondheidszorg is volop in beweging.

Jürgen De Fruyt, Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie

(verscheen op 9/9/2014 in De Standaard. @corelio)

 

Integrale versie van opinie lees je hier

VVP web • Leuvensesteenweg 517 • B-3070 Kortenberg • Tel: 02 758 08 14 • GSM: 0498 54 37 05 • Fax: 02 759 98 78 • info@vvp-online.be