Contact vvp

Nieuws

Psychiaters zijn zélf overwerkt

23
jul

Voor veel mensen zou een huisartsbezoek al volstaan, vindt de VVP.

De psychiaters kunnen de toevloed aan patiënten niet aan. Het aantal consultaties is in tien jaar tijd verviervoudigd. 'Er komen te veel mensen die perfect door de huisarts kunnen worden gezien', zegt Chris Bervoets van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP). tom le bacq

Voor een consultatie bedraagt de wachttijd drie tot vier weken wacht, bij een kinder- of jeugdpsychiater moet je nog langer wachten.

De psychiaters in België zijn overbevraagd. De afgelopen tien jaar is het aantal consultaties van 87.000 naar 330.000 gegaan.

'Die toestroom kunnen we niet aan: er zijn veel psychiaters die met lange wachttijden kampen', zegt Chris Bervoets (VVP).

Dat komt niet omdat het aantal psychiatrische aandoeningen aan hetzelfde tempo stijgt, zegt Bervoets. Het is vooral omdat veel mensen makkelijker de stap zetten, en bij een psychiater terechtkomen terwijl ze daar eigenlijk niet moeten zijn.

'Er zijn nu niet veel meer gevallen van zware depressies, bipolaire stoornissen of ernstige psychoses dan vroeger. Maar mensen stappen nu met klachten rond stress of met relationele problemen naar de psychiater. Daarmee wil ik die problemen niet minimaliseren, maar dat zijn vaak gevallen waar ook een psycholoog of huisarts kan helpen.'

Maar een bezoek aan een psycholoog (die, in tegenstelling tot een psychiater, geen artsendiploma heeft en geen medicatie kan voorschrijven, nvdr.) wordt op dit moment niet terugbetaald, een consultatie bij een psychiater wel.

Mentaliteitswijziging nodig

VVP pleit ervoor om patiënten minder snel naar psychiaters door te sturen. Bervoets: 'Ook de psychiaters zélf moeten worden getraind om de toestroom in te dijken. Om sneller door te verwijzen als er geen grote psychiatrische aandoeningen vastgesteld kunnen worden. Nu gebeurt het nog te vaak dat mensen met lichtere problemen lang in behandeling blijven en medicatie voorgeschreven krijgen.'

Die werkwijze zorgt voor een gigantische consumptie van geneesmiddelen. Het aantal dagdosissen antidepressiva steeg in tien jaar tijd van 200 tot 280 miljoen. 'We moeten naar een andere werkwijze: minder mensen naar de psychiater doorverwijzen en minder lange behandelingen', zegt Bervoets.

(verscheen in Het Nieuwsblad © Corelio)

VVP web • Leuvensesteenweg 517 • B-3070 Kortenberg • Tel: 02 758 08 14 • GSM: 0498 54 37 05 • Fax: 02 759 98 78 • info@vvp-online.be